PRESSITEADE Doonoritelgid taas Pärnus 06.09 ja 07.09.11

Kindral Ants Laaneots ütles doonoritelkide maratoni avamisel: „Kui te arvate et meie ümber sõda ei ole, siis te eksite – vaadake, mis toimub meie liikluses!“

Deviisi all Ka doonor on riigikaitsja püstitab Sihtasutus Pärnu Haigla veretalitus koostöös Kaitseväe, Politsei- ja piirivalveameti, Pärnu Linnavalitsuse, Päästeameti, Maanteeameti, Kaitse Liidu ja Punase Ristiga 06. ja 07.septembril Pärnus doonoritelgid Hommiku tn. 2a Port-Artur 1 ja Port-Artur 2 vahelisele alale. Telgid on doonoritele avatud 06.09 kella 11.00-16.00 ja 07.09 kell 9.00-14.00.

Eelmiste aastate kogemustele tuginedes on rõõmustav tõdeda, et lisaks püsidoonoritele tuleb doonoritelkidesse ka palju esmaseid vereloovutajaid. Mida rohkem on meil esmadoonoreid, seda enam leidub tõenäoliselt neid, kes jäävadki verd andma.

2010. aastal külastas Pärnu doonoritelki kahe päeva jooksul 181 abivalmis inimest, tehti 164 vereloovutust ning koguti 73 liitrit verd.

Doonorlus näitab meie kodanikuühiskonna tugevust, hoolivust, arusaamist vabatahtliku abistamise vajalikkusest. Doonoritelkide üheks eesmärgiks on ka vere kogumise kõrval tutvustada veredoonorlust laiemalt.

2010. aastal loovutasid 3802 Pärnumaa tublit doonorit verd 6447 korral. 27 doonorit on loovutanud verd üle 100 korra ja on autasustatud Eesti Vabariigi presidendi poolt Eesti Punase Risti teenetemärkidega.

„Pärnumaa doonorite moto Soov aidata on kauneim soovide seas võtab tabavalt ja lühidalt kokku põhilise, mis on inimesi motiveerinud heategudele ajast-aega – soov kaasinimest aidata,“ tõdeb Pärnu haigla veretalituse juhataja Alli Tiik.

Üle kogu Eesti nii ka Pärnus on just nooremad inimesed kõige agaramad doonorid. Nii mitmedki gümnaasiumide lõpuklasside õpilased on valinud heateoks just vere loovutamise.

Pärnu haigla veretalitus ootab verd loovutama kõiki terveid ning abivalmis inimesi vanuses 18-65 eluaastat. Kaasa tuleb kindlasti võtta pildiga isikut tõendav dokument. Enne vereloovutust peab doonor olema puhanud ning söönud. Doonoritelgi külastamiseks tuleb varuda aega umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab 5 kuni10 minutit ning ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ja väikesele puhkusele peale vereandmist.

Väikesest heateost saavad alguse suured heateod.

Alli Tiik
Pärnu haigla veretalituse juhataja tel 44 73 250

Kas olete rahul Taastusravi-ja heaolukeskuse teenustega?

Jah, väga rahul
Teenuseid võiks rohkem olla